Termékek Menü

Matyó mintával festett kerámia ékszerek

Tradíció, hagyomány, művészet, ZEMA

Amikor a matyó mintáról, vagy a kalocsai mintáról beszélünk, eszünkbe jutnak a terítők, falvédők, ruhadarabok melyeket legtöbbször a nagymamáinknál láthatunk. Tévedés, hogy ez ma már nem divat! A fiatalok körében ismét rendkívül elterjedtek ezek a matyó és kalocsai mintázatok a dísz-, és használati tárgyak körében. Miért ne viselhetnénk büszkeséggel magunkon egy-egy matyó vagy kalocsai mintával megfestett ZEMA kerámia porcelán ékszert?

A matyó hímzéses mintázat, 200 éves múltra tekint vissza, az Alföld Ékszaki tájrészére, Matyóföldre jellemző. Eredetileg piros, kék, sárga, zöld, és fekete színt alkalmaztak, majd megjelentek a lila szín árnyalatai. A matyó minta jellegzetes motívumai, a matyórózsa, cserfarózsa, madár és macskafark. A ZEMA kerámia porcelán ékszereken látható virág mintázat jellemzője, hogy a középen lévő nagy rózsákat, alul és felül kisebb motívumokkal egészítik ki.

Szembetűnő különbség természetesen a mintán kívül, hogy a kalocsai ékszerek kontúrvonallal vannak festve, határozottabb, hosszúkás formákat ábrázolnak, míg a matyó teljesen kerekded alakzatokkal van tele. A ZEMA Matyó kollekció kerámia ékszerei fehér és fekete alappal is készülnek. 

Nézet:
Rendezés:
telefonos rendelés
zema telefonszám elérhetőség
Ajándék a vásárlás mellé
Ingyen szállítás