Termékek Menü

Kalocsai mintával festett kerámia ékszerek

Tradíció, hagyomány, művészet, ZEMA!

Amikor a matyó mintáról, vagy a kalocsai mintáról beszélünk, eszünkbe jutnak a terítők, falvédők, ruhadarabok melyeket legtöbbször a nagymamáinknál láthatunk. Tévedés, hogy ez ma már nem divat! A fiatalok körében ismét rendkívül elterjedtek ezek a matyó és kalocsai mintázatok a dísz-, és használati tárgyak körében. Miért ne viselhetnénk büszkeséggel magunkon egy-egy matyó vagy kalocsai mintával megfestett ZEMA kerámia porcelán ékszert?

A kalocsai mintákat a huszadik század első harmadától kezdve készítették színes fonalakkal. Nem megszokott jelzőkkel látták el a színeket, mint például: tulipiros, libazöld, irigysárga, vagy fecskenyakvörös. A minták és motívumok középpontjai a virágok voltak, többek között a tulipán, szegfű, harangvirág, és a rózsa. A főszerepet a kalocsai paprika kapta. Ezeket egyéb természetbeni motívummal díszítették.

Szembetűnő különbség természetesen a mintán kívül, hogy a kalocsai ékszerek kontúrvonallal vannak festve, határozottabb, hosszúkás formákat ábrázolnak, míg a matyó teljesen kerekded alakzatokkal van tele. 

Nézet:
Rendezés:
telefonos rendelés
zema telefonszám elérhetőség
Ajándék a vásárlás mellé
Ingyen szállítás