Termékek Menü

Csontváry Kosztka Tivadar

Csontváry Kosztka Tivadar, Magányos cédrus című művének megelevenedése a ZEMA porcelán ékszereken

 

Csontváry Kosztka Tivadar 1853-ban született és 1919-ben halt meg. Mindenki kissé különc, de szorgalmas, csendes embernek ismerte őt. Gyógyszerésznek tanult, ám úgy érezte ő festőnek született, s elhatározta: Ő lesz a világ legnagyobb, Napút festője. Magányos festő volt, kit kortársai nem értettek meg, s csak halála után, ismerték el jelentőségét. Festészete nem határolható egyik művészeti irányzathoz sem, ő saját magát a ,,Napút festők” közé sorolta. Saját megfogalmazása szerint a „napút” a levegő és a fény együttes megjelenéseként értelmezendő. Kutatta a különböző napszakok színvilágát, a nap és a fény természetét.
 
1907-ben festette meg egyik legismertebb alkotását a Magányos cédrus című művet, mely dokumentumfilm formájában is megjelent, s melyet a ZEMA magyar porcelán ékszermárka megalkotott finomporcelán ékszer formájában. Csontváry saját életérzését és a belülről fakadó magányát fejezte ki a Magányos cédrussal, s a festmény apró, de meghatározó részleteivel. Ezek az apró részletek minden ZEMA – Csontváry ékszeren megfigyelhetőek.
 
 
 

Porcelánra festve a Magányos cédrus igazán különleges, elegáns darab. A medálok és karkötők többféle változatban és méretben készülnek, így akár a medál formája, akár a karkötő szélessége, és természetesen a 21 karátos arany illetve 23 karátos platina festés közül is választhat. Mint minden ZEMA kézzel festett porcelán ékszer kollekciónál így a ZEMA Csontváry kollekciónál is nagy figyelem szegeződött arra, hogy olyan ékszert készítsünk, melyet ezer közül is felismer bárki. 

ZEMA porcelán ékszer Csontváry Kosztka Tivadar Magányos Cédrus ZEMA porcelán ékszer Csontváry Kosztka Tivadar Magányos Cédrus

A 21 karátos arannyal festett ZEMA Csontváry ékszereken nagy hangsúlyt kapnak a színek, leginkább föld színei, mint a zöld, barna, és arany, illetve azoknak árnyalatai.

A 23 karátos platina festéssel készült ZEMA Csontváry kollekció darabjai ezzel ellentétben fekete és fehér színnel készültek, tökéletes harmóniában a platina hűvös ragyogásával.

Napjainkban Csontváry Kosztka Tivadar festményét, a Magányos cédrust a Janus Pannonius Múzeumban lehet megtekinteni Pécsett, a ZEMA finomporcelán ékszerek pedig weboldalunkon rendelhetők, és üzleteinkben (Hajdúszoboszlón és Debrecenben) megvásárolhatók.

telefonos rendelés
zema telefonszám elérhetőség
Ajándék a vásárlás mellé
Ingyen szállítás